Skip to content
Ikikiuas - Our Story

IKI berättelse

Born out of will to do better

Varje IKI-aggregat tillverkas för hand i Finland av högkvalitativa material och med kompromisslös professionalism.

IKI-aggregatet föddes ur en önskan att göra något bättre. IKI-Kiuas kombinerar det förflutna och nuet. Bastuns effekt skapas på det ursprungliga sättet av effekten hos en stor stenmassa, och badet är i linje med den. IKI-aggregatet skapar mjuka och fuktiga, imponerande och syresatta, starka och långvariga bad i enlighet med tusenåriga traditioner.

Man får samma upplevelse i bastur av alla storlekar, både på landet och i staden, både till vardag och fest. Varje IKI-aggregat tillverkas för hand i Finland av högkvalitativa material och med kompromisslös professionalism.

Hållbar och enkel rund form. Den enorma mängden stenar skapar samtidigt mjuka och intensiva bad och den eleganta nätkonstruktionen möjliggör fri luftcirkulation. Dessa egenskaper blev startskottet för den största aggregatrevolutionen sedan det kontinuerligt uppvärmda aggregatet. Lösningen, som var helt annorlunda än etablerade idéer, krävde sin tid och uppdatering, men arbetet lönade sig.

Slutresultatet blev ett unikt aggregat.

Milstolpar

Vår resa hittills.

2021
2021 IKI innovates the Hybridsauna stove, KIVI-IKI SL
The KIVI-IKI SL fireplace sauna stove, with its large glass-fronted hatch, is a real eyecatcher. The stove is operated through the fireplace on the other side of the sauna wall, which means the sauna stays free of wood chips and scatter. The glass hatch functions as a great source of light, illuminating the dressing room with a lively glow. Inside the sauna KIVI-IKI SL provides the usual best ”löyly” in the market.
2021
2019
IKI Pro – anläggningsaggregat, men snyggt
2019 introducerades ett nytt anläggningsaggregat på marknaden, och ett snyggt sådant. IKI Pro elektriska bastuaggregat är avsett för användning i anläggningar, t.ex. bostadsrätter, simhallar, idrottshallar, spa och andra utrymmen där aggregaten används flitigt varje dag.
2019
2017
IKI Float by Eero Aarnio
Bastuaggregatet Float, med design av Eero Aarnio och implementerat i samarbete med IKI-Kiuas, Ilkka Harju och Cariitti Oy, har lanserats på marknaden. Aggregatets design är elegant futuristiskt och belysningen skapar intrycket av att aggregatet som svävar i luften. Eero Aarnio designade det första elektriska bastuaggregatet på 1960-talet, så man kan säga att cirkeln slöts under Finlands 100-årsjubileumsår.
2017
2015
Corner och Wall-IKI elektriska bastuaggregat
2015 lanserades Corner- och Wall-IKI elektriska bastuaggregat, som är verkliga mirakler när det kommer till bastuutrymme. Aggregaten kan installeras direkt mot panelväggen, så behovet av utrymme i bastun är litet. Detta ger plats för kreativa lavlösningar. Alla delar av aggregatet är tillverkade av rostfritt stål och framsidan är tillverkad av ett helt öppet rostfritt stålnät, vilket ger personen som kastar bad fördelen med en stor stenyta.
2015
2014
IKI World Tour
IKI-Kiuas åkte runt med tältbastun på olika evenemang för att sprida budskapet om IKI-bad, bl.a. till Metallicas spelning i Sonisphere, Sauna World Cup i Österrike och Slush på Helsingfors mässcentrum. IKI-Kiuas Oy, J K Roster Oy och Kajosauna Oy slås samman och fortsätta sin verksamhet under namnet IKI-Kiuas Oy.
2014
electric sauna heater
2013
Introduktion av IKI Monolith
Monolith elektriska bastuaggregat lanserades på Habitare-mässan. Monolith elektriska bastuaggregat har designats i samarbete med dSign Vertti Kivi & Co. och skapar ett kontinuum i IKI-aggregatens designserie.
2013
2010
Shanghai World Expo
IKI-Kiuas designade ett måttanpassat elektriskt bastuaggregat till världsutställningen EXPO 2010 i Shanghai. Det 28 kW stora aggregatet som installerades i VIP-lokalerna i den finländska Kirnu-paviljongen byggdes av tio separata kuber och rymde hela 500 kilo stenar.
2010
2009
KIVI-IKI Launch
Den nya vedeldade bastuaggregatmodellen KIVI-IKI presenterades på Habitare-mässan 2009. Aggregatet designades i samarbete med inredningsföretaget dSign Vertti Kivi & Co. IKI-aggregatets framgångar syns på marknaden: de första ”nätaggregaten” med öppen konstruktion lanserades också av andra tillverkare.
2009
2006-2008
Efterfrågan ökar
2006–2008 började försäljningen av IKI-aggregat att skjuta i höjden och man tillverkade aggregat nästan dygnet runt. Aggregaten tillverkas fortfarande för hand i Finland för att garantera högsta kvalitet.
2006-2008
IKI Pillar electric sauna heater
2000
IKI Pillar
De första IKI elektriska bastuaggregaten släpptes ut på marknaden. Det legendariska ”sju och en halv”, eller 7,5 kW Sähkö-IKI, var den första modellen och följdes omedelbart av lanseringen av pelarseriens lilla jätte Pillar IKI 6 kW. Pillar IKI-serien med elektriska bastuaggregat har sedan dess ökat till aggregat som är 30 kilowatt. Man har även tillverkat större modeller som specialaggregat. Det mest effektiva 80 kW pelaraggregatet tillverkades till ett holländskt spa. Aggregatets diameter var så stor att man var tvungna att avlägsna bastudörrens karmar tillfälligt för att få in aggregatet i bastun.
2000
1997
Första IKI-aggregatet
IKI-aggregatets historia började på hobbybasis, när värmeöverföringsingenjören Jouni Kerrman utvecklade ett aggregat för eget bruk. Efter att ha tröttnat på bastuaggregatutbudet på marknaden bestämde Jouni sig för att utveckla ett aggregat som skulle vara hållbart, men också erbjuda bad av toppklass. Huvudidén var att placera värmekällan helt inuti stenarna. Stenarna fick huvudrollen och man sa adjö till plåtkonstruktionerna. En ny typ av aggregat föddes, där badets hemlighet ligger i en öppen nätmantel och en stor mängd stenar. Det första IKI-aggregatet med nätmantel kom 1996. IKI-Kiuas Oy grundades 1997.
1997
0
EST
0 +
Stoves sold
0 +
Public saunas
0 +
Private saunas